Trendy dietetyczne 2019

Zdecydowanie najpopularniejszym trendem roku 2018 była dieta ketogeniczna promowana przez wielu celebrytów.

Jakie nowości czekają nas w 2019 roku?

W 2019 roku masło orzechowe ustępuje miejsce masłu z nasion. Masło orzechowe oraz jego alternatywy zbyt długo królowały na naszych stołach. Czas na masła z nasion, takie jak masło z nasion słonecznika i tahini. Choć nie są one niczym nowym – tahini od wieków stanowi podstawę dla kuchni Bliskiego Wschodu – zobaczymy je wszędzie w 2019 roku. Pamiętajcie, aby wybierać tylko te, które w składzie mają nasiona i sól morską.

Kolejnym trendem jest zwrócenie uwagi na marnowanie żywności, która nie jest wystarczająco „ładna”, aby dostarczyć ją konsumentom. Prosta marchewka nie jest zdrowsza od tej krzywej i zniekształconej.  Zmniejszenie marnowania żywności jest bardzo ważne dla naszej planety, ale w 2019 roku zyska jeszcze bardziej na wartości. Po latach walki z węglowodanami i w obawie przed glutenem, do łask wraca chleb.Pinterest odnotował duży wzrost wyszukiwań przepisów na chleb na zakwasie. Najpopularniejszą przyprawą w 2019 roku będzie harissa – lekko pikantna pasta z czerwonej papryki, pomidorów i chili, która bardzo łatwo się zamienia w pastę pomidorową i pasuje do wielu rozmaitych przepisów.

Kolejnym produktem, który w tym roku doczekał się konkurencji jest woda kokosowa. Od dłuższego czasu stanowiła ona alternatywę dla zwykłej wody, ale ustąpiła miejsca wodzie klonowej oraz wodzie z kaktusa.

Kolejnym trendem jest ograniczenie spożycia syntetycznych witamin i suplementów diety na rzecz zaspokajania potrzeb żywieniowych za pomocą zdrowej, naturalnej żywności. Witaminy i minerały powinny być dostarczane do organizmu głównie wraz z pożywieniem, dlatego zróżnicowana dieta zdecydowanie zyska na znaczeniu. Trend ten nie dotyczy jednak probiotyków, które z roku na rok stają się coraz bardziej popularne. Jest to związane z dużą ilością badań nad mikroflorą jelit, które mają w przyszłości poprawić kondycję naszego organizmu i poprawić stan zdrowia publicznego.

Najgorętsze trendy 2019

Jeśli macie dość jabłek, czeka na was dobra wiadomość. Rok 2019 należy do owoców tropikalnych – dodaj je do swojej diety jako przekąskę lub składnik dania głównego. Dieta ketogenicznaznacznie osłabnie, a jej miejsce zajmie peganizm, czyli połączenie diety paleo z dietą wegańską. Autor tej diety, połączył w jedno to, co najlepsze w weganizmie i paleo, jednocześnie eliminując największą wadę obu tych diet:, którą jest skrajną restrykcyjność. Podstawą diety pegańskiej są warzywa i owoce, które mają pokrywać minimum 75% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Dozwolone jest spożywanie mięsa i ryb, ale wyłącznie jakododatku do posiłku. Dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez soku ten rok przyniesie nowy trend – sok z selera. Jest niskokaloryczny, zawiera mnóstwo błonnika, witamin i minerałów.

Ostatnim, silnym trendem, z którym przyjdzie nam się zmierzyć jest ograniczenie spożycia mięsa. W sklepach coraz częściej będzie można kupić sztuczne mięso, które zostało wyhodowane z roślinnego białka. W ograniczeniu mięsa pomoże nam jackfruit, który dobrze znają weganie. Wygląda jak mięso i jest przyrządzany w podobny sposób.